• 24.03.2019, 08:09
  • Registrieren
  • Anmelden
  • Sie sind nicht angemeldet.

 

Lieber Besucher, herzlich willkommen bei: Aqua Computer Forum. Falls dies Ihr erster Besuch auf dieser Seite ist, lesen Sie sich bitte die Hilfe durch. Dort wird Ihnen die Bedienung dieser Seite näher erläutert. Darüber hinaus sollten Sie sich registrieren, um alle Funktionen dieser Seite nutzen zu können. Benutzen Sie das Registrierungsformular, um sich zu registrieren oder informieren Sie sich ausführlich über den Registrierungsvorgang. Falls Sie sich bereits zu einem früheren Zeitpunkt registriert haben, können Sie sich hier anmelden.

Need help Installation Aquero 6 lx usb with multiple devices

Dienstag, 8. Januar 2019, 22:02

Hi,I am new to the custom loop building.

Sorry I am not a German or English but I will try my best to write in English

i have bought the following items
  • Aquero 6 LT USB
  • Aquastream Ultimate
  • aquainlet XT 150 ml with nano coating
  • aquabus X4 for aquaero 5/6
  • Flow sensor high flow USB G1/4
  • HUBBY7 internal USB 2.0 Hub
  • RGBpx Splitty4


But i have some problems understanding to connect these things accordingly.

I tried too google it, youtube and of course your forum but I think it is easier when I ask


What I already did or understand is:


I connected the Aquero to the Hubby7 and don’t have any internal usb 2.0 free anymore due I have more hardware that needs internal usb.

Anyway I connected the Aquabus X4 on the Aquero because I want to connect the Pump, Reservoir and Flow sensor to it.

I use the Aquaero RPM to connect to my mobo’s cpu fan connection. All my sensors I connect also on the Aquero.

I have from monoblock and gpu block 2xrgb but I really want to use aurora (asus) and my mobo has 2 rgb headers.


Question1)

Does the Aquero use Aurora or better use mobo’s rgb header for this?
The pump has gets power from sata so the bus cable only is a 3pins kabel, I read somewhere that I will miss some functions.


Question 2)

I leave the rest of the connection on the pump empty because the Aquero is going to take over the pumps controller function?
Question 3)
Or do I need to connect some from the pump to the Aquero, if so what do I needto connect further to the Aquero?

The Aquainlet has also a 4 pins aquabus connection so I want to connect this also with a 4pins cable to the Aquabus X4.


Question4)

if I connect the aquainlet with a 4pins cable to the aquabus x4 then I don’t have to use the usb connection to connect to the pc?
I read that if you have 4pins cable connected on the aquabus you can draw power from there, atleast the flow sensor manual points that out.

Then I want to connect the flow sensor thru its aquabus connection to the Aquabus X4

Question5)
what do I need to connect more from this device to the Aquero?

Question 6)

The flowsensor where do I connect that? Before Water out (pump) or before Water in (aquainlet)
Thanks in advance for your help
Regards,
Chris

Mittwoch, 9. Januar 2019, 08:32

ah shoot i see i posted it in the wrong forum section, can the moderator move it too the english forum?

Mittwoch, 9. Januar 2019, 13:22

- The Aquaero does not support Asus Aura RGB. You must connect all your RGB coolers to your Mainboard RGB Header.
The RGB Header on the Aquaero is designed for a single LED like this one https://shop.aquacomputer.de/product_inf…roducts_id=2664

- It is recommended to connect the Aquastream Pump with USB to your Hubby 7, and the Hubby 7 must be connected to an USB Header on the Mainboard.
You can control the Pump with the Aquabus connection, but to update the pump firmware, an USB connection is required.

- If you connect the Aquainlet with Aquabus to the Aquaero, the USB is not required.

- The Flow Sensor must be connected to the Flow Header on the Aquaero. (NOT to the Aquabus)

- It does not matter where you put the flow sensor in your water loop. The water flow is the same in every location.

Mittwoch, 9. Januar 2019, 13:37

ah thanks for your reply.
now i am just wondering with the flow meter.
you say i must connect it to the flow connecter on the aquero
i have 2 one 3pins and 1 4pins on that device
so i assuming when i go from the aquabus (flow sensor) too the flow 2 (4pins aquero)? and i dont have to use the usb connection on the flow sensor?

Mittwoch, 9. Januar 2019, 13:47

Hi,

this part i dont get fully?
"- It is recommended to connect the Aquastream Pump with USB to your
Hubby 7, and the Hubby 7 must be connected to an USB Header on the
Mainboard.

You can control the Pump with the Aquabus connection, but to update the pump firmware, an USB connection is required."
why is it recommended, just for the firmware update?

Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »eaonflux« (9. Januar 2019, 13:49)

boli

Junior Member

Mittwoch, 9. Januar 2019, 14:03

It looks like you have some feature overlap. The Aquaero will probably do all the control duties, whereas the control capabilities of the pump and flow sensor will go unused.

There's a "dumber" version of the flow sensor, and a "smarter" one. You have the smarter one, which is (I think) overkill if you also have the Aquaero.

Mittwoch, 9. Januar 2019, 14:07

It looks like you have some feature overlap. The Aquaero will probably do all the control duties, whereas the control capabilities of the pump and flow sensor will go unused.

There's a "dumber" version of the flow sensor, and a "smarter" one. You have the smarter one, which is (I think) overkill if you also have the Aquaero.

but i can use all feautures from these devices with the Aquero? except if i dont connect the pump with usb i cant update firmware?
sorry i just want to be sure if everything would work over the Aquero

Mittwoch, 9. Januar 2019, 14:18

by the way can i chain this with the hubby7 due that i need 1 usb connection more?
or can i chain an extra hubby7 to mine existing hubby7?

Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »eaonflux« (9. Januar 2019, 14:19)

boli

Junior Member

Mittwoch, 9. Januar 2019, 15:50


but i can use all feautures from these devices with the Aquero? except if i dont connect the pump with usb i cant update firmware?
sorry i just want to be sure if everything would work over the Aquero


I assume you probably can, but I don't know unfortunately (I only got my own first Aquaero yesterday, and my other devices don't have any controller functions: a simple PWM pump, the simpler version of your flow sensor, several temperature sensors).

Until someone with more experience replies, you'll probably have to rely on the rather informative product pages and manuals.

Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »boli« (9. Januar 2019, 15:51)

Mittwoch, 9. Januar 2019, 18:05

by the way can i chain this with the hubby7 due that i need 1 usb connection more?
you can try it.

in theory, the usb protocol allows you to chain a maximum of 5 usb hubs.
problems can be the power consumption of the connected usb devices, incompatibilities between the usb hubs and data transfer speed problems.
if the power consumption of all connected devices together exceed 500mA (=2.5 Watts), some devices will be dropped and/or wont function properly, causing problems.

the hubby7 is a usb 2.0 hub, so the transfer speeds are slow.
i dont know the usb speed of the hub in your picture. you should connect the faster hub to your mainboard, and the slower hub into the faster hub.

if chaining the usb hubs it does not work, you may need to buy a pci express to usb card. (depending on the available connections on your mainboard.)



A firmware update of the pump is sometimes necessary if you update the aquasuite software.
for this you have to connect the pump to an usb port and do the firmware update. after the update is done you can disconnect the pump from the usb again.
if you dont update the firmware, the pump can no longer be controlled with aquabus until the firmware update is done.

Mittwoch, 9. Januar 2019, 19:01

by the way can i chain this with the hubby7 due that i need 1 usb connection more?
you can try it.

in theory, the usb protocol allows you to chain a maximum of 5 usb hubs.
problems can be the power consumption of the connected usb devices, incompatibilities between the usb hubs and data transfer speed problems.
if the power consumption of all connected devices together exceed 500mA (=2.5 Watts), some devices will be dropped and/or wont function properly, causing problems.

the hubby7 is a usb 2.0 hub, so the transfer speeds are slow.
i dont know the usb speed of the hub in your picture. you should connect the faster hub to your mainboard, and the slower hub into the faster hub.

if chaining the usb hubs it does not work, you may need to buy a pci express to usb card. (depending on the available connections on your mainboard.)



A firmware update of the pump is sometimes necessary if you update the aquasuite software.
for this you have to connect the pump to an usb port and do the firmware update. after the update is done you can disconnect the pump from the usb again.
if you dont update the firmware, the pump can no longer be controlled with aquabus until the firmware update is done.

Thanks fro your explantion.

the one in the picture is also a usb 2.0 the only reason i post this hub is because the delivery time of the hubby7 exceeds 12days, cant wait that long.
but i am going to connect the hubby7 on mobo and also plugin the sata cable, every device that needs speedy data transfer i connect to hubby so that leave only my Termaltake fan controller and that i can plugin in to the chained hub. so everything has their own usb 2.0 connection.

Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »eaonflux« (9. Januar 2019, 19:02)

Mittwoch, 9. Januar 2019, 19:05


but i can use all feautures from these devices with the Aquero? except if i dont connect the pump with usb i cant update firmware?
sorry i just want to be sure if everything would work over the Aquero


I assume you probably can, but I don't know unfortunately (I only got my own first Aquaero yesterday, and my other devices don't have any controller functions: a simple PWM pump, the simpler version of your flow sensor, several temperature sensors).

Until someone with more experience replies, you'll probably have to rely on the rather informative product pages and manuals.
i am going to connect everything like some explainend in this thread. the main things is that i know how i can/must connect them without causing hardware damage :)

Dieser Beitrag wurde bereits 2 mal editiert, zuletzt von »eaonflux« (9. Januar 2019, 19:06)

Mittwoch, 23. Januar 2019, 15:33

today i connected everything. but somehow i am confused how things work.
1) When i start the PC. it turns on, within 2seconds it powers off and then after 2 seconds it powers on and boots in to windows?
2) The Aqua suite detects 2 xMPS
high flow (53129)
pressure 40 (53133)
on aquabus poort 12
3) the pump i only see when i soley connect it with usb.
as soon i connect the aquabus to the aquero 6 XL then it doesnt see the pump anymore?
i connect the pump from pumps aquabus to the aquero aquabus connector?
4) i dont see the aquero in the Aqua suite?
5) i also connect the aquainlet resevoir with usb and aquabus, but dont see that too in the Aquasuite?

Mittwoch, 23. Januar 2019, 16:33

ah this one is solved, by setting the speed signal / output in alarm configuration to "Power switch (53217)"

"1) When i start the PC. it turns on, within 2seconds it powers off and
then after 2 seconds it powers on and boots in to windows?"

Mittwoch, 23. Januar 2019, 23:58

it seems i have bad luck and will never get the Aquastream and Aqauero working with my hardware setup.
I have only 1 internal usb 2 header, the hubby7 doesnt work proper. i works when i connect just one device on it but as soon i connect the other one its not showing up anymore in Aquasuite,
i tried usb,sata. spread the around the conections 1,2 or 1, 4
i disabeled XCHI in the bios and cant find Intel RTS but maybe because i have an AMD mobo?

i have no clue anymore to get this working, so no i am stuck with 2 aquastream ultimates, 1 aquaero, 2x aquainlets. i cant control them.
i even tried the hub i published before in this thread, with that one not even 1 device (pump nor the aquaero) will work

Dieser Beitrag wurde bereits 1 mal editiert, zuletzt von »eaonflux« (24. Januar 2019, 00:00)

Donnerstag, 24. Januar 2019, 06:51

Please write a mail to Aqua Computer, this seems very odd and it should work! The forum isn't visited as often from the Aqua Computer team, so a mail is much better.